Mit jelent a lapostető vízszigetelése?

Számtalan esetben fordulhat elő, hogy egy-egy ingatlan tetőszerkezetének szigetelése nem megfelelően történik, vagy az idő előrehaladtával elöregedik a szigetelés. Ez minden fajta tetőtípust érinthet, de a lapostetők esetében a megfelelő szigetelés kiemelten fontos, főképp a csapadék elleni védelem miatt. Éppen ezért az alábbiakban azzal foglalkozunk, hogy mit is jelent a lapostető vízszigetelése és miként érhetjük a legjobb szigetelést e téren.

Lapostető fogalma

A lapostetők fogalma alatt azokat a tető szerkezeteket értjük, amelyek lejtése nem haladja meg a 7%-ot. A lapostető szigetelés az épületet felülről érő hatások ellen védő szigetelő rétegek összessége, ami tartalmazza a csapadékvíz elleni szigetelést és az épület funkciójának függvényében hőszigetelést is, valamint az ezekhez szükséges kiegészítő rétegeket (pl. elválasztó rétegek, lejtésképzés, párazáró réteg).

Lapostető vízszigetelés feladata

A lapostető vízszigetelésének feladata, hogy védje az épületet a csapadéktól. Ezen felül a tető felületét érő egyéb hatásoktól is védi a többi szerkezeti elemet, így védhet a napsugárzástól, szélhatásoktól, vegyi hatásoktól. A minőségi szigetelés igazán hosszútávon válhat kifizetődővé, hiszen jelentősen meghosszabbíthatja a tetőszerkezet élettartamát, így gondtalan mindennapokat biztosíthat számunkra.

Lapostető típusok

A tető szigetelésének mikéntje nagyban függ attól, hogy milyen típusú lapostetőről is van szó. Emiatt jó ha tudjuk, hogy találkozhatunk:

  • nem járható
  • járható lapostetővel is.

Utóbbira hivatkozhatunk úgy, is hogy hasznosított lapostető, ezen belül pedig megkülönböztethetünk:

  • gyalogos forgalomra szánt (pl. terasztető)
  • járműforgalomra méretezett (pl. parkolótető),
  • növényzettel telepített zöldtetőt.

A zöldtetők esetében még megkülönböztetünk további két típust, melyek az:

  • extenzív zöldtetők és az
  • intenzív zöldtetők.

Extenzív tetők közé a vékony talajréteggel ellátott, kisméretű növényzettel telepített zöldtetőt tekinthetjük, míg a vastag földréteggel kialakított, akár fás szárú növényzettel telepített zöldtetőt tekinthetjük intenzívnek. Utóbbiba tartoznak a hegyoldalba beépített, növekvő vastagságú földréteggel ellátott építmények (pincék, garázsok) szigetelései is.

Lapostető vízszigetelési védelme

Jól látható tehát, hogy a lapostetőkön belül is megkülönböztethetünk számos típust, melyek közül többnek is igen magas igénybevételt kell kibírnia. Legyen szó azonban bármelyik típusú tetőről is a minőségi csapadékvíz elleni szigetelésnek a következő hatásoknak kell ellenállnia:

Csapadékhatás elleni védelem

A tető felületét érő csapadék mindennemű (eső, hó, zúzmara és jég) védelmét el kell látnia, az év minden egyes szakában.

Napsugárzás elleni védelem

A tető felületétől és anyagától függően a napi hőingadozás akár 60 °C-os nagyságú is lehet, éves viszonylatban vizsgálva pedig már 110 °C nagyságú hőingadozásról beszélhetünk. A tetőn előforduló legmagasabb hőmérséklet könnyedén meghaladhatja a 80 °C értéket. A tetőszigetelést a napsugárzás részét képző ibolyántúli (UV) sugárzás is éri, amely a hőingadozással egyetemben hosszútávon kárt tehet a kevésbé minőségi szigetelésekben.

Szélhatás elleni védelem

A tetőszigetelést a szélhatásokból adódóan jelentős erőhatás érheti. Ennek értéke függ az épület földrajzi elhelyezkedésétől, környezetétől, formájától és magasságától is. A szélhatások elleni védelem érdekében a megfelelő leterhelésről, mechanikai rögzítésről vagy ragasztásról gondoskodni kell, amihez mindenképp minőségi kivitelező választása javasolt.

Mechanikai hatások elleni védelem

Ide tartoznak a természeti környezettel, időjárással összefüggő hatások (pl.: jég), a karbantartás és a hasznosítás során fellépő terhelések és igénybevétel is.

Vegyi hatás elleni védelem

A légköri szennyeződésből a csapadék által kioldott vegyi anyagok, melyek különösen a vegyi üzemek, ipartelepek közelében fordulhat elő nagyobb mértékben s károsíthatják a szigetelést, amennyiben az nem minőségi ellenálló anyagból készül.

Hő- és párahatás elleni védelem

Az épület belsejében és a külső térben kialakuló hőmérséklet- és páranyomás-különbség kiegyenlítődésével kialakulhatnak hőmozgások, és páravándorlások a tetőszerkezetben, melyek ellen szintén védhet a megfelelő vízszigetelés. Ezért fontosak a megfelelő minőségű munkavédelmi ruházatok.

Lapostető vízszigetelés kiválasztása

Mint minden ingatlan érintő beruházás esetében, úgy a vízszigetelés során is törekedjünk, arra hogy minőségi anyagokból , megbízható kivitelező segítségével történjen a kivitelezés. Ellenkező esetben nem biztos, hogy a kellő hatást érjük el és így rövid időn belül újra a szigetelő réteghez kell nyúlni.

Összegezve:

A lapostetők vízszigetelése tehát nem csak a csapadékvíz elleni védelemben fontosak, hanem egyéb védelmi funkciókat is elláthatnak. Amennyiben megfelelő szigetelést keres, akkor a RENOLIT Kft kínálatában számos lapostetőre alkalmas megoldás közül is válogathat a lapostető típusától is függően.