Mit jelent a zöldtető szigetelése?

A zöldtető egyre inkább népszerű azon ingatlantulajdonosok, vagy leendő tulajdonosok között, ahol az adott épület lapostetővel került kialakításra. Egy-egy zöldtető nem csak hogy esztétikai értéket, de praktikumot is hordozhat magában, ám ehhez mindenképp egy megbízható tapasztalt kivitelezőre és megfelelő szigetelési anyagokra van szükség. Ahhoz azonban hogy képbe kerüljünk arra vonatkozóan, hogy mivel érdemes szigetelni zöldtető esetén, mindenekelőtt meg kell ismernünk, hogy mit is jelent a zöldtető szigetelése. A következőkben ezzel foglalkozunk részletesebben.

Zöldtető fogalma

A zöldtető fogalmi meghatározásban annyit tesz, hogy az adott ingatlan olyan növényzettel telepített olyan lapos- vagy ritkábban nyereg tetővel rendelkezik, amelynél a növényzet tartós fennmaradását állandó, vagy időszakos gondozással megőrizhetjük. Ilyen tetőszerkezetnél, a tetőszigetelés rétegei és a kertészeti rétegek szerves egységet alkotnak.

Amennyiben a legpontosabb megfogalmazását keressük a zöldtetőknek, akkor azt mondhatjuk. hogy mindazokat a legalább 60%-ban növényzettel borított felületeket, amelyek alatt a felszíntől számítva legfeljebb 1,5 méterre épített födém található, zöldtetőnek tekinthetjük.

Zöldtető típusok

A zöldtetők esetében attól függően, hogy milyen szintű növényzetet is szeretnénk telepíteni az adott területre 3 fő típust különböztethetünk meg:

 • extenzív
 • intenzív
 • félintenzív

Extenzív zöldtető

Az extenzív zöldtető esetében kisebb méretű növények fedik, gyengébb gyökerekkel, vékonyabb ültetőközegbe telepítve a tetőt. Ezeknél a növényzet aljzatául szolgáló ültetőközeg vastagsága 3-15 cm, így az ebből származó tetőteher 30-150 kg/m2. Fenntartási igényük minimális, alapvetően ezek nem járásra, állandó közlekedésre való tetők. A növényzet jellemző fajtái például a különböző kisebb lágyszárú növények, fűfélék, szárazságtűrő pozsgás növények.

Intenzív zöldtető

Intenzív tetőről beszélhetünk, amikor akár nagyobb cserjéket, vagy fákat, fűféléket, tehát kerteket építünk a tetőre, amelyek rendszeres fenntartásáról öntözéssel is gondoskodunk. Az ilyen növényzetnek azonban sokkal erősebbek lehetnek a szigetelést is támadó gyökerei, és fennmaradásuk vastag, akár több méteres földréteget, ültető közeget igényel. Továbbá a zöldtető szigetelése során a behatásoknak ellenálló, gyökérálló vízszigetelés is szükséges.

Félintenzív tetőkert

Az extenzív és intenzív zöldtetők kompromisszumos keresztezése. Alkalmas emberi tartózkodásra, járásra, pihenésre, de időszakos öntözést igényel, viszont talajkeveréke vékonyabb, és növényzete legfeljebb nem túl agresszív gyökérzetű félcserjékből, évelőkből, gyepből áll.

Zöldtető szigetelés előnyei

A zöltetőknek számos előnyük van, melyeket az alábbiakban foglalhatunk össze röviden.

 • növeli az ingatlan értékét
 • véd az UV-sugárzástól, az öregedéstől, és mechanikai sérülésektől is
 • télen javítja a hőszigetelő képességet
 • nyáron a párolgás miatt hűtik a szerkezetet.
 • nem terheli túl a csapadékvíz, a város csatorna rendszerét
 • egy esztétikus és kellemes plusz élettér
 • jelentős mennyiségű port, szennyeződést köt meg

Zöldtető szigetelése

Mivel a zöldtető szerkezete egységes egészet alkot a felső növényzettől, az alsó vízszigetelésig, ezért érdemes mindig a legjobb minőséget választani a kivitelezés során. A Renolit Kft kínálatában számos pontosan erre acélra fejlesztett termék található, így mindenképp érdemes szemügyre venni az AlkorPlus és AlkorGreen rétegező anyagokat.

Összefoglalva:

A zöldtető szigetelésének kiválasztáshoz mindenekelőtt azt érdemes eldönteni, milyen típusú zöldtetőt is szeretnénk kialakítani. Mindezek után már a tervezés is könnyebbé válhat, hiszen könnyebben kalkulálhatók a jövőbeni költségek.

Zöldtető szigetelés

KÉRDÉS:   Hogyan, milyen anyagokkal lehet zöldtetőt készíteni, és hogyan kell szigetelni?

Alapfogalmak zöldtető szigeteléshez:

 • Zöldtető:  növényzettel telepített olyan lapos- vagy ritkábban nyereg tető, amelynél a növényzet tartós fennmaradását állandó, vagy időszakos gondozással őrizzük meg. Ilyen tetőknél az épületszerkezet, a tetőszigetelés rétegei és a kertészeti rétegek szerves egységet alkotnak. Még pontosabban: „zöldtetőnek tekintjük mindazokat a legalább 60%-ban növényzettel borított felületeket, amelyek alatt – a felszíntől számítva legfeljebb 1,5 méterre- épített födém található.”
 • Extenzív zöldtető: kisebb méretű növények fedik, gyengébb gyökerekkel, vékonyabb ültetőközegbe telepítve. Ezeknél a növényzet aljzatául
  szolgáló ültetőközeg vastagsága 3…15 cm, így az ebből származó tetőteher 30…150 kg/m2, a fenntartási igény minimális, alapvetően ezek nem járásra, állandó közlekedésre való tetők, a növényzet jellemző fajtái például a különböző varjúhájfélék, egyéb, kisebb lágyszárú növények, fűfélék, szárazságtűrő pozsgás növények.
 • Intenzív zöldtető: amikor akár nagyobb cserjéket, vagy fákat, fűféléket, tehát kerteket építünk a tetőre, amelyek rendszeres fenntartásáról öntözéssel is gondoskodunk, akkor ennek már intenzív zöldtető a neve. Az ilyen növényzetnek sokkal erősebbek lehetnek a szigetelést is támadó gyökerei, és fennmaradásuk vastag, akár több méteres földréteget, ültetőközeget igényel. Ebből következően a nagyobb terhelés mind a statikai tervezésnél, mind a szigetelés tervezésekor figyelembe veendő.
 • Félintenzív tetőkert:  az előbbi kettő egyfajta kompromisszumos keresztezése. Alkalmas emberi tartózkodásra, járásra, pihenésre, de időszakos öntözést igényel, viszont talajvereréke vékonyabb, és növényzete legfeljebb nem túl agresszív gyökérzetű félcserjékből, évelőkből, gyepből áll.

Mi itt ezen tetőváltozatokhoz szükséges vízszigetelő anyagokkal, vagy a vízszigetelést is tartalmazó, komplett rétegrendszerrel foglalkozunk. A statikai-, építészeti- és kerttervezést kölön szakemberre kell bízni! Mi a szigetelések szakértői vagyunk, ebben számíthat ránk, és anyagainkra!

Javasolt megoldásaink zöldtető szigeteléshez:

Bármilyen tetőváltozathoz, azaz akár extenzív, akár intenzív tetőkhöz, vagy félintenzív tetőkertekhez használhatják gyökérálló, mikróba-és gombásodás álló, kifejezetten leterheléssel , azaz akár zöldtetővel is leterhelt PVC szigetelőlemezünket. 

Az igénybevétel erősségéhez a nagyobb anyagvastagságot javasoljuk. Ez lehet:  1,5 mm; 1,8 mm; 2,0 mm. Külön igény esetén vastagabb is.

Vízszigetelő anyagunk részletes leírása:  ALKORPLAN L 35177

Az anyag rendelkezik a legszigorúbb vizsgálat szerinti FLL minősítéssel.

BleBo Craigs_St. Andrews - Alkorgreen roof

ALKORGREEN néven komplett zöldtető rendszert kínálunk.

Ez egy olyan zöldtető rendszer, melynél a talajtakarótól a szűrő, szivárgó rétegeken át le a vízszigetelésig mindent egy egységesen átgondolt, biztonságos szemlélet ad. Nem kell több helyről összeszednie a különböző rétegek, rétegelemek jellemzőit, összeférhetőségét, és egységes működőképességét keresni, vizsgálni, mert azt már kitalálták Ön helyett szakembereink.

Az ALKORGREEN minden réteget tartalmaz, ami egy extenzív zöldtetőhöz szükséges (a hőszigetelésen, és teherhordó födémen kívül).

Szállított rétegelemek:

 • AlkorPlus® 81017 – növényzet és táptalaj keveréke
 • AlkorPlus® 81016 – víztartó réteg
 • AlkorPlus® 81015 – vízelvezető és szűrőréteg
 • AlkorPlus® 81014 – csúsztató réteg,
  vagy AlkorPlan® 35121 – védőréteg
 • ALKORGREEN L 35A77 – vízszigetelő lemez

A szigetelés rögzítéséről a RENOLIT DUALFIX ragasztónk gondoskodik.
(A rétegrendben kék színnel ábrázolva.)

Az ALKORGREEN zöldtető rendszer előnyei

 • kiváló zajcsillapítás
 • csökkenő fűtési-, és hűtési költségek
 • hosszú élettartam
 • elenyésző fenntartási költség
 • alacsony súly
 • szép, barátságos környezet
 • csökkenti az esővíz elszivárgást, javítja az esővíz felhasználást
 • oxigént termel
 • csillapítja, vagy elnyeli az elektromágneses sugárzást
 • csomóponti rajzokat és szaktanácsadást biztosítunk
 • minden megkapható egy helyről

 

 

 

Bemutató kisfilm az ALKORGREEN-ről:

(angol felirattal, amelyben a vízszigetelő réteg a korábbiak szerinti RENOLIT ALKORPLAN 35177 LA néven szerepel, de annak fizikai jellemzői megegyeznek az ALKORGREEN L 35A77-tel)

Videó lejátszása