Tető szigetelése utólag

Gyakori probléma, főképp a régebbi építésű házak esetében, hogy a szigetelés nem megfelelő, vagy elavulttá válik. Ritkábban de az is megeshet, hogy a korábban végzett szigetelést nem megfelelő minőségben végezték el, így a tető szigetelését utólag szükséges korrigálni. Az alábbiakban ezzel a témakörrel és a lehetséges megoldásokkal foglalkozunk.

Utólagos tetőszigetelés okai

Tetőszigetelés utólag készíthető, amennyiben a meglévő hőszigetelés, vagy a vízszigetelés rossz, vagy valamiért nem felel meg az igényeinknek. A hőszigetelés és a vízszigetelés a tetőn sokszor csak együtt mozgatható, fejleszthető, azaz amikor az egyiket fejleszteni kívánjuk, akkor a másikon is alakítani kell.

Utólagos szigetelés az esetek jelentős részében akkor szükséges, amikor:

  • káresemény miatt sérült a szigetelés
  • a szigetelés elöregedett
  • a meglévő szigetelés jól működik, de nem elég hatékony.

Utólagos tetőszigetelés lépései

Bár az utólagos tetőszigetelésnek több oka is lehet, de a lépések az okoktól függetlenül szinte mindig ugyanazok, így az alábbi lépcsőfokokon kell végighaladnunk, ha utólagos tetőszigetelésre kerülne sor.

Utólagos tetőszigetelés okának meghatározása

Káresemény következtében az első lépés minden esetben, hogy meg kell találnunk a beázás, károsodás okát. Ez sokszor szakember bevonásával oldható csak meg, mert nem mindig ott van a hiba a tetőszigetelésben, ahol az például alulról, a lakótér felől látható. Emellett a tetőszigetelő anyagoknak, és a tetőn alkalmazott rétegeknek is lehet rejtett hibájuk, amelyeket nem könnyű észrevenni. Azt csak bizonyos jelekből az szakavatott szem képes észrevenni.

Felmérés

Amennyiben meghatároztuk a beázás okát, akkor következhet annak felmérése, hogy mit is lehet tenni, és ez mennyibe is kerülhet. Ehhez mindenképp egy megbízható kivitelezőt érdemes választani, akik hosszútávú megoldást kínálnak, hiszen számos olcsóbb, de gyengébb árajánlatot is kaphatunk. Ezért mindenképp érdemes több helyről árajánlatot kérni, és összehasonlítva őket meghozni a legjobb döntést.

Utólagos tetőszigetelés

Az utólagos tetőszigetelés során a meglévő hibás részeket általában el kell távolítani. Azaz a felgyűrődött, elszakadt, hullámosodott, átnedvesedett, netán át is penészedett anyagokat el kell távolítani, és a helyüket újjal kell pótolni. Ezt követően az egészet új vízszigeteléssel kell ellátni. A legjobb kivitelezők a helyreállítást olyan anyagokkal és módszerekkel végzik, amelyek tartósan, több évig, vagy több évtizedig is ellenállnak a környezeti és időjárási hatásoknak.

Amennyiben a szigetelés nem sérült, csupán elégtelen mértékű, akkor értelem szerűen nem kell nem kell károsodott, hibás anyagokkal foglalkoznunk, ellenben meg kell határozni azt, hogy milyen technológiával érhető el a kívánt eredmény. Ilyenkor lehetséges a meglévő szigetelés kiegészítése, de szélsőséges esetben a teljesen új szigetelés kialakítása is egy opció.

Természetesen ehhez a munkához is szükségesek a megfelelő munkavédelmi felszerelések, amik biztonségosabbá teszik a munkát. Munkavédelmi webáruházban érdemes ezeket beszerezni.

Utólagos tetőszigetelés ára

A jobb minőségű szigetelő- és egyéb anyagok nagyobb tudását a több tartósságot adó többlet adalékanyagok adják, emiatt némileg drágábbak is, mint az átlagos szigetelő anyagok. Amikor például nagyobb UV-stabilitást várunk el, akkor abba több UV-stabilitást fokozó adalékanyagot tesz a gyártó, amitől ez nyilván drágább lesz. De ugyanez a helyzet a tűzgátlóság, vagy a rugalmasság, hideghajlíthatóság, mikrobaállóság esetével is.

Amennyiben mindenképp olcsóbb megoldást szándékozunk választani, akkor kevesebbel is kell beérjük. Biztonságosabb olyan partnert választani, aki több éves szakmai múlttal, komoly tapasztalattal rendelkezik. Persze ugyanezért célszerű olyan gyártmányban és gyártóban gondolkodni, aki már évtizedek óta jelen van a piacon és nem engedheti meg magának, hogy drágán, gyenge tudású anyagokat adjon el.

Összegezve:

Az utólagos tetőszigetelés tehát nem kell hogy mindenképp kellemetlenséget okozzon számunkra. Amennyiben sikerül egy megbízható, minőségi munkát végző céget választani, akkor a tetőszigetelés utólagos fejlesztése is egy gördülékeny folyamat lehet. Ebben a RENOLIT Kft tökéletes partnere lehet Önnek!

A Lapostető vízszigetelése aloldalon minden termékünket megismerheti, ami elengedhetetlen a lapostető vízszigeteléshez.