Tűzivíztározó építésének előírásai

A tűzivíztározókról általánosságban kevesen és keveset hallhatnak, pedig ezek megléte elengedhetetlen bizonyos területeken. Ezért az alábbiakban összegyűjtöttük a tüzivíztározók építésének elősírásait, hogy mikor hol kötelező és milyen engedélyekhez kötött ezek kialakítása.

Mi az a tűzivíztározó?

Azon cégek, vállalkozások tekintetében, ahol gazdálkodási tevékenységet folytatnak, kötelesek gondoskodni az általuk működtetett létesítmények oltóvíz-ellátásáról. Az oltóvizet szolgáltathatja a közműhálózat is, de előfordulhat, hogy a szolgáltató nem tud megfelelő mennyiségű és nyomású vizet biztosítani. Ebben az esetben meg kell oldani a vízellátást, amire az úgynevezett tűzivíztározó, vagy más néven oltóvíztárolót kell kiépíteni.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a szükséges oltóvizet a meglévő vízhálózatról, oltóvíz hálózatról biztosítják, de ahol ez nem lehetséges, ott oltóvíztározó létesítését írhatja elő az országos tűzvédelmi szabályzatról szóló 54/2014 (XII. 5.) BM rendelet.

Tűzivíztározó építési engedélyek

Amennyiben víztározó olyan műszaki létesítmény, melyet jellemzően építési munkával valósítanak meg (pl. beton medence, földmedrű fóliázott épített medence), akkor építményről beszélhetünk.

Ha építményről beszélünk, akkor az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (továbbiakban: Eljárási kódex) 1. számú melléklete alapján megállapítható, hogy az oltóvíz tároló építményre építési engedélyt kell kérni. Tehát az említett rendelet hatálya kiterjed az oltóvíztározóra is indirekt módon, mivel nincs feltüntetve az engedély nélkül végezhető tevékenységeket megnevező listában, így a kialakítására építési engedélyt kell kérni.

Oltóvíztározó engedélyeztetésre

Tekintettel arra, hogy egy tűzivíztározó építmény építés engedélyezésére kiterjed az Eljárási kódex hatálya, így főszabályként megállapítható, hogy az építési engedélyezési eljárást az építésügyi hatóság folytatja le, de szükség esetén a tűzvédelmi szakhatóságot is bevonhatja az engedélyeztetés menetébe.

Tűzivíztározó jellemzői

A víztározó tartályok bár különböző anyagokból készülhet, általánosságban vasbetonból, vagy acélból készülnek, de tűzivíztűrozók esetében csak vasbeton kialakításról beszélhetünk. Az ilyen vasbeton tüzivíz tárolók szigetelésére kiemelt hangsúlyt kell fektetni. Erre a legelfogadottabb megoldást a PVC alapú szigetelőanyagok jelentik.

Ahhoz azonban, hogy megfelelő szigeteléssel lehessen ellátni az adott oltóvíztárolót, mindenképp figyelmet kell szentelni az alábbi tulajdonságoknak:

  • tökéletes folyadékzárás megléte,
  • aljzatból származó vegyi és mechanikai igénybevételeknek való ellenállás
  • mikroorganizmusokkal szembeni ellenállás,
  • esetenként UV-sugárzással szembeni ellenálló képesség.
  • aljzathoz illeszkedő szigetelés

Tűzivíztározók szigetelési megoldásai

A minőségi gyártók kínálatában jellemzően a mélyépítésre szánt szigetelő lemezek alkalmasak lehetnek tűzivíztározók szigetelésére is, hiszen egy relatíve egyszerű igénybevételnek (vízzárásnak) kell csupán ellenállnia. Az Alkorplan termékkínálata pontosan megfelel ennek a kritériumnak, így többek között az ALKORPLAN 35053, vagy 35052 típusú szigetelőlemezek is alkalmasak lehetnek oltóvíztárolók szigetelésére.

Összegezve:

Amennyiben tehát szüksége lenne saját tűzivíztárolójának minőségi vízszigetelésére, akkor mindenképp érdemes lehet a Renolit kínálatában is megtalálható ALKORPLAN termékei között válogatnia. Szükség esetén pedig forduljon bátran kollégáinkhoz, akik segítenek kiválasztani az ideális szigetelési megoldást.