Párazáró fólia alkalmazása

A párazáró fóliák alkalmazása az utóbbi években vált egyre népszerűbbé, hiszen egyre nagyobb igény mutatkozik a tetőterek beépítésére, vagy csak a megfelelő szintű szigetelés eléréséhez. Az alábbiakban éppen ezért a párazáró fólia alkalmazásával és a megfelelő fólia kiválasztásával foglalkozunk.

Párazáró fólia kiválasztása

Párazáró fóliák esetében érdemes tisztában lenni azzal, hogy tökéletes és teljesen párazáró anyag alig elérhető a piaci kínálatban. Lényeges kérdés, hogy az adott anyag milyen nyomáson, milyen hőmérsékleten, milyen vastagságban és mennyi vízpárát képes kizárni és így megakadályozni az áthaladását az anyagon.

Éppen ezért érdemes olyan anyagot választani, amiről tudjuk, hogy mennyi a párazáró képessége. Ez már egy viszonylag könnyen megválaszolható kérdés. Ugyanis, ha megmondják, hogy a páratechnikai méretezés szerint milyen páraátbocsátási, vagy páradiffúziós (páraáteresztési) képességei vannak, vagy legyenek a keresett anyagnak, akkor képesek lehetünk megfelelő megoldást találni, több változatban is.

A megfelelő párazáró fólia kiválasztáshoz az alábbi értékeket érdemes megvizsgálnunk:

  • páradiffúziós ellenállási szám
  • páradiffúziós egyenértékű légréteg vastagság

Páradiffúziós ellenállási szám

Ez egy mértékegység nélküli szám, melynek jele (μ), így egy arányszámról beszélhetünk ez esetben. Ez az arányszám megadja, hogy milyen vastag anyag páradiffúziós ellenállása egyenlő 1 m levegő ellenállásával.

  • μ = δ levegő / δ anyag

Páradiffúziós egyenértékű légréteg vastagság

A páradiffúziós egyenértékű légréteg vastagság, melynek jele (Sd) megmutatja, hogy milyen vastag levegőréteggel egyenértékű az anyag páradiffúziós ellenállása, ha a kérdéses anyagunk vastagsága “d”.

  • Sd = μ · d

Párazáró fólia előnye

A párazáró fólia használata régebben nem volt túlzottan népszerű, azonban manapság egyre természetesebb, hogy a tetőteret beépítjük, és ott külön lakrészt alakítunk ki. Ezzel egy időben divatba jött a mediterrán jellegű, kisebb hajlásszögű tetők alkalmazása is, ami szintén igényelte az innovatív megoldások alkalmazását.

A fellépő új igények tekintetében, a tetőtereket fokozottan óvni kell, mert a beépítésre kerülő anyagok, mint például a gipszkarton vagy a különböző hőszigetelések, a nedvességre különösen érzékenyek. Ezért kiemelten fontos, hogy a tető megfelelően zárjon, és a csapadékot a lehető leghatékonyabban kívül tartsa.

A párazáró fóliák pontosan ezt teszik, vagyis megakadályozzák, hogy az eső, pára, vagy a porhó bejusson a tetőtérbe, és ott felszívódjon a szigetelésbe, ezzel rombolva annak hatékonyságát és penészedést idézve elő.

Minőségi párazáró fóliák

Amennyiben minőségi párazáró fóliát keres, akkor az Alkorplan márka kifejezetten ideális választás lehet az Ön számára. Az alacsony sűrűségű polietilén páratechnikai fóliákon túl, olyan különleges technológiák közül is válogathat, mint az öntapadó, bitumenes alumínium fólia.

Amennyiben kifejezetten magas párazárási igény mutatkozik, akkor annak kielégítésre az utóbbi, alumínium fólia használata javasolt, melyet ALKORPLUS 81002-ként is megtalálhat.

Összegezve:

A megfelelő párazáró fólia kiválasztása tehát az alkalmazási igényektől is függ, éppen ezért mindenképp érdemes egyeztetni munkatársainkkal, akik segítenek az ideális típus kiválasztásában a párazáró fóliák esetében is.