A legjobb vízszigetelési megoldások csarnokok esetében

Csarnokok esetében a hő, valamint vízszigetelési tulajdonságok megfelelő kialakítása kiemelten fontos. Erre azonban sok esetben nem fektetnek kellő hangsúlyt, holott ez az épület élettartamát, fenttartási költségeit és így megtérülését is nagyban befolyásolhatják. Emiatt a legjobb vízszigetelési megoldások csarnokok esetében is rendelkezésre állnak, de fontos, hogy mindig a csarnok tulajdonosának igényei és a helyi tulajdonságok figyelembevételével történjen a szigetelés kiválasztása.

Ha csak általános tanácsokat szeretne csarnoképítésről, olvassa el az Erre figyeljen csarnoképítés során! bejegyzésünket.

Csarnoképítés lépései

A csarnoképítés több fázisból tevődik össze, de sajnos sokszor előfordulhat, hogy valamely téren az adott kivitelező nem üti meg az elvárt színvonalat. Ezek az építési fázisok az alábbiak lehetnek:

  • épület funkciójának meghatározása
  • ingatlan terület kiválasztása
  • engedélyek beszerzése
  • alapozás
  • vázszerkezet kialakítása
  • falváz és tető felszerelése
  • szigetelés elhelyezése
  • belső- és külső szakipari munkák

A leggyakoribb hibák a helytelen alapozásból, a vázszerkezet elégtelenségeiből és a szigetelés hibáiból adódhatnak. Utóbbi esetében a csarnokszigetelés utólagos javítása is kivitelezhető, de természetesen a legjobb, ha már a csarnokszigetelés menetekor a minőségi megoldások közül választunk.

Mi a csarnok szigetelés?

Csarnok szigetelés alatt ipari-, raktár-, rendezvény-, vagy több célú csarnokok lapostetős hő- és vízszigetelését értjük. Ilyen esetben a gyors lefedést lehetővé tevő, mégis évtizedekig tartós szigetelési megoldások a legkelendőbbek.

A csarnokok esetében egyhéjú, egyenes rétegrendű tetőkről beszélhetünk. Az ilyen épületek leggyakrabban acél könnyűszerkezetes, vagy vasbeton vázas, helyszínen szerelt, ritkábban több szerkezeti egységében is előre gyártott elemekből álló nagy méretű létesítmények. Mivel az épületeket nagy méretek jellemzik ezért a nagy méreteket könnyen követni képes lágyfedés indokolt.

Csarnok vízszigetelés előnyei

A megfelelő víz-, hő- és hangszigetelés megléte mind a munkáltató, mind a leendő dolgozók érdeke. Ha egy ipari létesítményben például termelő munka zajlik vagy állatokat tartanak, a hőszigetelés és a vízszigetelés egyaránt fontos, a törvényi előírásokon túl is. Ugyanis minél kevésbé vannak hatással a külső körülmények a termelésre, annál hatékonyabban működhet az adott cég, ráadásul a fenttartási költségek is csökkenthetők.

A rossz vagy hiányos szigetelés pótlása azért is lényeges, mert ennek hiányában az épület élettartama jelentősen lerövidülhet.

Utólagos csarnokszigetelés

Amennyiben utólagos csarnokszigetelés van szükség, a korábbi szigetelés elöregedése miatt, vagy kivitelezési hiányosságok miatt, akkor elsődlegesen újabb tervekre lesz szükség. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen céllal készül a szigetelés. A cél pedig meghatározza a felhasznált anyagokat is, hiszen egészen másra lesz szükség, ha csak vízszigetelést, vagy ha esetleg zajt is szeretnénk tompítani.

Emellett arra is érdemes gondolni, hogy van-e már meglévő szigetelés és szükség van-e annak eltávolítására. Bizonyos esetekben az utómunka csak azért szükséges, mert a korábbi rétegek elfáradtak, vagy kevésnek bizonyultak.

Csarnokok vízszigetelési megoldásai

Amennyiben tehát hosszútávra szeretnénk megoldani csarnokunk vízszigetelését, akkor mindenképp minőségi megoldást érdemes választanunk. Erre a Renolit Kft több megoldást is kínál a vevő igényeihez igazodva:

Ha semmilyen rendkívüli igény nincs, egyszerűen csak olcsó, gyorsan, az általánosan megszokott környezeti igénybevételekhez keresnek egy jó megoldást, akkor a mechanikai rögzítésű, Alkorplan F elnevezésű lágyított PVC alapanyagú, poliészterszövet erősítésű, világos szürke lemez a legjobb választás:

A Renolit kínálatában található Alkorbright szigetelési megoldások a víz elleni védelem mellett, jó hő- és fényvisszaverési tulajdonságokkal rendelkezik. Emiatt elektronikai, finommechanikai, autópiari, precíziós gépek gyártásával foglalkozó üzemekben, vagy hűtőházaknál, élelmiszerfeldolgozóknál lehet jó választás ez a szolár reflexiós indexszel rendelkező anyag.

Emellett a Renolit kínálatában találkozhatunk az Alkorsmart nevet viselő szigetelési megoldással, mely a különleges Solar Shield Technológiával a „hűvös tető” kategóriát is elérhetővé teszi a cégek számára. Sőt mi több amennyiben napelemek telepítésében is gondolkodunk, akkor az Alkorsolar rendszer alkalmazásával nem csak a vízszigetelés válik megoldottá, de a fotovoltaikus panelek telepítésére is megmarad a lehetőség a szigetelés sérülés nélkül.

Összegezve:

A csarnokok vízszigetelésére tehát több opció is rendelkezésünkre áll, de a legfontosabb, hogy ezek közül mindig az adott cég csarnokának igényeihez legjobban passzoló megoldást válasszuk ki.