Erre figyeljen csarnoképítés során!

Egy-egy csarnok építése minden vállalkozás és cég esetében komoly volumenű beruházásnak tekinthető. Emiatt természetes, hogy minden befektető a lehető legjobb eredményre vágyik, amikor saját csarnoképítésbe kezd. Ehhez azonban nem árt tisztában lenni, hogy mire is figyeljünk csatornaépítés során, így nagy vonalakban mi is képbe kerülhetünk az elvárható minőségről

Csarnoképítés lépései

Szerencsére a csarnoképítés is jól elkülöníthető fázisokra osztható, melyeken egymás után haladva érhető el az épület végleges formája. Amennyiben ezekkel tisztában vagyunk, akkor nem kell teljes egészében a kivitelezőre hagyatkoznunk, hiszen mi magunk is ellenőrizhetjük az elvégzett munkát és annak minőségét. Amennyiben röviden szeretnénk összefoglalni a csarnoképítés folyamatát, akkor az alábbi lépéseken kell végig haladnunk:

 • épület funkciójának meghatározása
 • ingatlan terület kiválasztása
 • engedélyek beszerzése
 • alapozás
 • vázszerkezet kialakítása
 • falváz és tető felszerelése
 • szigetelés elhelyezése
 • belső- és külső szakipari munkák

Csarnok funkciójának meghatározása

A leendő csarnok célját már az építkezés előtt a lehető legpontosabban meg kell határozni. Ez a funkció lehet például:

 • raktár,
 • gyártócsarnok,
 • iroda,
 • üzlet.

Raktárak esetében mindenképp érdemes például a polc rendszerek méreteit, a közlekedő folyosók méreteit, a raktárazott anyagok terhelését meghatározni. A polcrendszerek és a folyosók helyigénye alapján érdemes az épület méreteit meghatározni, így a lehető legkevesebbre csökkenthető a felesleges területek felülete, amit megépíteni és üzemeltetni is felesleges költség.

Az épületek legtöbbje több tíz évre meghatározza a benne folytatott tevékenység hatékonyságát, így hosszú távra érdemes előre gondolni, így a beruházás megtérülését is hosszú távra kell tervezni. Ez fokozottan igaz a hőszigetelések és természetes fény beeresztő panelek elhelyezésére és mennyiségére is.

Csarnok ingatlan kiválasztása

Ha az épületünk méreteit és egyéb paramétereit meghatároztuk előre, akkor az ingatlan kiválasztása is sokkal egyszerűbbé válik. Az ingatlanok beépíthetősége és elhelyezkedése alapján gyorsan le lehet szűrni a megfelelő területeket.

Csarnok építési engedélyek megszerzése

Miután az épület paramétereit tisztáztuk és az ingatlan is rendelkezésre áll, az engedélyezési tervek elkészítése következik. Ezt a legtöbb kivitelező vállalkozás magára vállalja, de mindenképp érdemes erről meggyőződni még a kivitelezési szerződés megkötése előtt.

Csarnok alapozása

A földmunka, mélyépítés, alapozás valamint az épület gyártása és helyszínre szállítása párhuzamosan történhet. A közművek kiépítése szintén ez alatt megkezdődhet. Természetesen mindenképp megbízható tapasztalt céget bízzunk meg, hiszen a nem megfelelő talajmunka alapjaiban befolyásolhatja a leendő csarnok élettartamát is.

Csarnok vázszerkezet kialakítása

Az úgynevezett elsődleges vázszerkezet (tömörgerincű acéltartók) oszlopainak elhelyezését kell elvégeznie a kivitelezpknek. Ebben a fázisban az építő először a merevítéssel ellátott mezőt helyezik el, így már építés közben is biztonságosan megáll a szerkezet.

Csarnok tető- és falváz felszerelése

A hidegen hengerelt és horganyzott, meghatározott profillal kialakított tartókat, továbbá a nyílászárók és egyéb kiegészítő elemek kiváltásait klippekkel a főtartókra szokás elvégezni. Ezek további merevítést adnak a szerkezetnek és a leendő szigetelést és burkolatokat is tartják.

Csarnok szigetelése

Először a tető esetleges szigetelése, majd a tetőburkolat elhelyezése kezdődik el. Ezzel párhuzamosan, de néhány nappal késleltetve az oldalfalakra is elkezdődhet a szigetelés és a külső burkolat felszerelése.

Sajnos sok cég nem fordít kellő figyelmet a megfelelő csarnokszigetelésre, holott ez drasztikusan befolyásolhatja az adott épület megtérülését is. A szigetelés döntően két téren nyilvánulhat meg, melyek a hő- és a vízszigetelés. Vízszigetelés esetében a csarnok épületek leggyakrabban acél könnyűszerkezetes, vagy vasbeton vázas, helyszínen szerelt, ritkábban több szerkezeti egységében is előre gyártott elemekből álló nagyméretű létesítmények. A nagy méreteket könnyen követni képes lágyfedés azonban könnyen elérhető a megfelelő szintű szigetelés. Erre a Renolit kínálatában három kiváló szigetelési technológia is rendelkezésre áll, melyek között megtalálhatjuk a:

 • Alkorplan F (hagyományos PVC)
 • Alkorbright
 • Alkorsmart

Amennyiben semmilyen rendkívüli igény nincs, akkor az olcsó, gyors, az általánosan megszokott környezeti igénybevételekhez alkalmazkodó megoldásként az Alkorplan F megodlás lehet a legjobb választás. Ezzel szemben, ha fontos szempont a védelem a tető rétegeinek, és magának az épületnek is a lehető legkisebb felmelegedése, akkor a jó szolár reflexiós index-szel rendelkező anyagok választása lehet indokolt, mint az Alkorbright, vagy Alkorsmart.

Csarnok építés szakipari munkái

A már elvégzett munkaszakaszokat követően az adott csarnok már egy „zárt doboz”, így a szakipari munkák (nyílászárók, válaszfalak, gépészet, elektromos hálózat, gyengeáramú hálózatok, burkolatok kiépítése) elkezdhetők. Ezeket a munkákat egymással párhuzamosan lehet végezni, összehangolásuk a minőség és a kivitelezési idő szempontjából nagyon fontos.

Összegezve:

A csarnoképítés során tehát számos munkafolyamat esetében érdemes odafigyelni a minőségi munkavégzésre, főképp mivel ezek alapjaiban határozzák meg a leendő csarnok élettartamát, fenttartási költségeit és ezáltal megtérülésüket is.